Vælg en side

Har du en gammel brændeovn, eller overvejer du at anskaffe en til hjemmet? Måske elsker du hyggen ved den åbne ild, men er bekymret for, at en brændeovn kan være hård ved miljøet. Der findes heldigvis mange forskellige typer, som med tiden er blevet meget mere miljøvenlige. 

Der er mange overvejelser at gøre sig, når du skal finde en pejs, der passer til dig og dit hjem, så læs med, og bliv klogere på valget. 

Skrot din gamle brændeovn – den sviner!

De fleste brændeovne er bygget til at holde, og derfor er det måske ikke nærliggende at skifte den ud med en nyere model. Det kan virke underligt, når nu den gamle fungerer fint, og vi øver os i at forbruge mindre i bæredygtighedens tegn. 

Alligevel kan det være en god idé at skrotte den gamle brændeovn til fordel for en ny. Brændeovne fra før 2005 udleder ifølge Miljøstyrelsen nemlig 3-5 gange så mange skadelige partikler, som nye brændeovne gør. Dels fordi lågerne i gamle brændeovne ikke slutter nær så tæt, hvilket kan føre til astma og bronkitis på grund af det forurenede indendørsmiljø, men også fordi der sidenhen er kommet skrappe krav om, at brændeovnen max må udlede 5 gram partikler per kilo træ. 

Træ er blandt de mest forurenende slags forbrænding. Vil du sikre en endnu lavere miljøpåvirkning, kan du derfor med fordel vælge en gaspejs i stedet, se fx udvalget hos Philip Pejse.

Fyr rent med en gaspejs

Ved en traditionel fyring med træ er der flere faktorer at være opmærksom på. Træ udleder markant flere partikler end gas, og ydermere kan træ, der er vådt eller behandlet med diverse kemikalier, være direkte uegnet til forbrænding. 

Gas brænder derimod rent, og du vil derfor slippe for sod og røg og opleve et bedre indeklima, samtidig med at du sparer miljøet for unødvendig forurening.

En gaspejs kræver mindre arbejde

Med en gaspejs skal du ikke hugge brænde, stable bunker af træ, og du slipper for aske og sod, der skal gøres rent. Derudover giver gaspejsen et stilrent udtryk og er derfor perfekt til dig, som ønsker hyggen ved en pejs, men gerne vil undgå for meget arbejde og rengøring i forbindelse med den.

Er fleksibilitet vigtigt for dig?

Hvis du har en travl hverdag, er gaspejsen en meget fleksibel løsning. Den fyrer hurtigt op men køler lige så hurtigt af igen, og undervejs kan du opnå en meget mere kontrolleret brænding end med en traditionel brændeovn. 

Mange af dem styres med en app på telefonen, så du nemt kan skrue op og ned for flammernes højde og opnå præcis den brænding, som du ønsker og dermed kontrollerer dit forbrug af ressourcer endnu bedre.