Vælg en side

 Har du brugt tid, penge og kræfter på at forbedre din andelsbolig, og står nu og skal sælge den – så er det en god idé at få en andelsvurdering. 

Det er nemlig vigtigt, at ​​eventuelle forbedringer samt fejl og mangler er afspejlet i udbudsprisen, så du får det beløb du er berettiget til når du sælger din andelsbolig.  

Generelt om vurdering

Formålet med vurderingen er at sikre, at de forskellige tiltag der er lavet i boligen, rent faktisk er forbedringer som kan øge værdien af din andelsbolig, og bestemme hvor meget de er værd. 

Dermed sikres køberen også for at betale for meget, og du sikrer dig imod indsigelser i forbindelse med salget. Flere vælger eksempelvis at få tjekket om El og VVS-installationer er i orden, så der ikke skal bruges energi på at bekymre sig om dette.

Det er den samme procedure der laves i alle andelsboliger for at vurdere dem. Dette sikrer, at vurdering bliver mest mulig grundig og nøjagtig. Der laves som det første en visuel gennemgang af lejligheden, hvor eventuelle renoveringer, samt fejl og mangler gennemgås. 

Værdien af ​​forbedringerne beregnes efter materialeprisen plus arbejdsomkostninger. Forbedringerne skal dokumenteres i form af eksempelvis kvitteringer og kontrakter. Hvis de ikke kan dokumenteres, laves et skøn på værdien. 

Boliginventar med i salget

Det er også muligt at få vurderet ens løsøre, hvis det ønskes at noget skal sælges i forbindelse med andelsboligen. Dette kan blandt andet være tæpper, gardiner og andre møbler. 

Det kan være, at det ikke er en nødvendighed for dig at diverse boliginventar sælges i sammenhæng med lejligheden, men hvis køberen er interesseret i det, kan der udarbejde en separat aftale. 

Denne aftale kan indgå i overførselsaftalen, men den skal udtrykkeligt angive, at prisen på boliginventaret ikke er en del af prisen på andelsboligen 

Efter andelsvurderingen

Når der er lavet en gennemgangen af andelsboligens forbedringer, mangler samt løsøre, udrettes en vurderingsrapport. Vurderingsrapporten beskriver den samlede tilstand af boligen, og fortæller også om de forskellige forbedringer opfylder de krav, som der er. 

Desuden vil det fremgå, om der er mangler i boligen, til sammenligning med andre gennemsnitlige andelsboliger. Hvis vurderingen afslører mangler i boligen, som ikke behøver at blive rettet af en autoriseret installatør, kan du vælge at rette dem selv. 

Fradraget slettes først, når reparationen er godkendt. Vurderingsrapporten vil blive sendt til ejendommens bestyrelse og administrator. Andelsvurderingen kan herefter tillægges grundværdien, så dens endelige salgspris kan fastsættes. 

Det er altså nemt og effektivt at få en andelsvurdering. Så bestil en andelsvurdering her, hvis du ønsker at sikre de berettigede tillæg for de forbedringer, som der er brugt penge, tid og kræfter på at foretage. 

Samtidig kan det være en god idé, hvis du gerne vil sikre dig, at alle installationer i andelsboligen er i orden. 

Priser for andelsvurdering 

Den samlede pris for andelsvurderingen varierer alt efter hvor mange forbedringer, mangler, afskrivninger, løsøre osv. der er. Jo mere der skal vurderes, jo dyrere er det altså. 

Der er som oftest over 10 forbedringer i en ordinær andelsbolig, og det kan derfor forventes, at prisen på vurderingsrapporten er 3.995 kr. Hvis du er interesseret i mere information vedrørende vurdering af andelsboliger, så læs mere på Andelsvurderinger.dk.

Her får du også råd til, hvad der kan være en god idé at gøre inden en andelsvurdering, og hvilke ting du skal have forberedt.