Vælg en side

De fleste har noget som ønsker at købe, og er derfor nødt til at spare op. Dette kan være alt fra et nyt plankebord af høj kvalitet til en rejse til Mellemamerika. Det kan dog være svært at nå dit mål, hvis du ikke har en klar idé om, hvordan du skal nå det. Derfor får du her nogle tips til, hvordan du sparer effektivt op til det, som ønsker dig. 

Lav et budget

Et budget er vejen til enhver god opsparing. Budgettering giver dig mulighed for at prioritere dine indkøb og finde en balance i din økonomi, så du kan spare penge op. Det er her du får muligheden for at få et overblik over dine penge, dvs. både din indkomst og dine udgifter. Gennem dit budget finder ud af hvad alle dine daglige omkostninger er, såsom husleje, transport, forsikringer, licens, mad og tøj.  

Du finder ud af om der er overensstemmelse mellem, hvad din indkomst er og hvor mange penge du bruger. Du kan dermed sænke dit forbrug og nemmere spare sammen til det du ønsker. 

Tænk over hvad du bruger dine penge på 

De fleste tror, at det er de store køb, der bringer os i økonomiske problemer, men det er virkeligheden de små køb, der ender med at koste os mest. Hvis du eksempelvis har for vane at købe en god kop kaffe hver dag til 40 kroner, vil det løbe op i omkring 15.000 kroner årligt på dit budget, hvilket i stedet kunne være gået til en lækker lang rejse eller et nyt spisebord. 

Det er derfor vigtigt at du tænker godt over, hvad du bruger dine penge på, og prioriterer dem ordenligt og med omtanke. Overvej om det som du køber, er nødvendigt og om det er pengene værd i længden. Hvis du sætter dig et mål om at spare op til noget specielt, så er det vigtigt at du holder dig på sporet og fokuserer på det mål, som du har sat dig. 

Få en opsparingskonto

Hvis du ønsker at spare op til noget specielt, er en god start at lave en opsparingskonto, som du løbende kan sætte penge ind på. Når du har en lukket opsparingskonto, hvor din adgang er begrænset, er det nemmere at få sparet op til det du ønsker og dermed nå dit opsparingsmål.

Start hver måned med at sætte penge ind på din opsparingskonto, så du har kontrol over, hvor mange penge du har til overs og kan bruge på forbrug. Når du har et klart beløb du skal forholde dig til at leve for, er det nemmere at overskue og få sparet op det til du ønsker. 

Minimer impulskøb

Kreditkort, mobilbetaling og internetshopping har gjort nemmere at bruge penge end nogensinde før. Når du altid har adgang til dine penge, er det nemmere at blikket lokket til impulskøb, og du tænker dermed mindre over, hvad det er du bruger dine penge på, fordi du altid har en betalingsform ved hånden. 

Vær derfor bedre til at lade være med at give dig efter for fristelsen til at købe impulskøb og dine umiddelbare behov. Selvkontrol og viljestyrke er yderst vigtigt, hvis du ønsker at spare op.