Vælg en side

Har du et sommerhus eller en mindre bolig, som i dag er opvarmet med elvarme, olie eller gas, er der masser af penge at hente ved at gå over til en varmepumpeløsning. Samtidig kan du få energitilskud til udskiftningen, lige som du kan udnytte det udvidede håndværkerfradrag til at få en kontant skattebesparelse. Spørgsmålet er bare, hvordan du finder den bedste varmepumpe-løsning. Læs med her, og få svaret.

Skal du have en ny og billigere energikilde i forhold til f.eks. elvarme, olie eller gas til dit sommerhus eller din mindre bolig? Så bør du klart overveje en luft-til-luft varmepumpe. Den vil oftest være i stand til at kunne varme hele boligen op, så længe der enten er tale om en åben konstruktion, eller du ikke lukker dørene mellem de enkelte rum.

Skal udskiftningen koste mindst muligt, bør du købe varmepumpen på nettet.

Få energitilskud og udnyt håndværkerfradraget til din nye varmepumpe

Du kan stadig få energitilskud til din nye varmepumpe. Det kan du søge om hos dit lokale energiselskab. Størrelsen på tilskuddet afhænger af den besparede energimængde målt i kWh. Men husk: Du må hverken købe varmepumpen eller igangsætte arbejdet, før du har modtaget tilsagn om, at du kan få energitilskud til arbejdet.

Samtidig kan du i de kommende år få et udvidet håndværkerfradrag på op til 25.000 kroner pr. voksne medlem af husstanden, som bidrager til betalingen af arbejdet. Fradraget gives på arbejdslønnen, og kræver, at du kan fremsende en regning som dokumentation, hvor arbejdslønnen er udspecificeret som en separat post.

Hvilken varmepumpe skal du vælge?

I de fleste tilfælde vil en luft-til-luft varmepumpe være den ideelle løsning til den mindre bolig. Kun hvis du har et eksisterende centralvarmeanlæg, kan det være en fordel at vælge en luft-til-vand eller anden type varmepumpe.

Men hvilken varmepumpe skal du vælge?

Godkendt varmepumpe i energiklasse A eller bedre

Først og fremmest skal du vælge en varmepumpe, som er godkendt af Teknologisk Institut. 

Dernæst skal varmepumpen have et så godt energimærke som muligt. Energimærke A eller bedre bør være minimumskravet. Det giver dig den største energibesparelse.

Tjek at varmepumpen bruger et højeffektivt kølemiddel

Tjek også, at varmepumpen anvender et højeffektivt kølemiddel til at transportere varmen fra udeluften. Her anvender de fleste varmepumper i dag nogle kølemidler, som hedder enten R410 eller R32. De har en virkelig god varmeoptagelse, hvorfor de giver varmepumpen en større virkningsgrad.

Tjek temperaturangivelsen for COP-tallet

Det er også en god ide at være opmærksom på, hvilke temperaturer virkningsgraden på varmepumpen er angivet ved. Det kaldes for COP-tallet. Det angiver forholdet mellem hvor mange kilowatt (kW) varmepumpen bruger i strøm, og hvor mange kW varme varmepumpen afgiver til indeklimaet. 

Dette tal bør helst være angivet ved en udetemperatur på 7 og en indetemperatur på 20 grader, for at det er retvisende for danske forhold.

Ved disse temperaturer skal COP-tallet gerne ligge på eller over 3,6. Her tilfører varmepumpen 3,6 kW varme for hver kW strøm den forbruger.

Du kan sagtens finde varmepumper, der har angivet et meget højere COP-tal. Men så er der sjældent angivet noget temperaturinterval. Og så er tallet sjældent retvisende, når varmepumpen sættes op under danske vejr- og temperaturforhold.

Tjek støjniveauet

Du bør også gå efter en så lydsvag varmepumpe som muligt – både ind- og udvendigt. For med tiden kan det godt blive irriterende at høre på varmepumpens susen indenfor. Særligt hvis du kan høre den, når du skal sove. Og en højlydt udeenhed kan hurtigt give dig problemer med naboerne.

Indenfor bør lydniveauet helst ikke overstige 30 dB(A). Og jo lavere lydniveau du kan få på udeenheden, jo bedre. BEMÆRK: 60 dB(A) svarer til lydniveauet for en almindelig samtale. Så ligger udeenheden helt deroppe i støjniveau, er det som at have nogen stående udenfor og snakke hele tiden, når udeenheden kører.

Køber du varmepumpen på nettet?

Køber du din varmepumpe i en webshop på nettet, bør du sikre dig, at webshoppen er e-mærket, samt kontrollere at CVR-nummeret på firmaet bag webshoppen er aktivt. Det gør du på www.cvr.dk.

Tjek også firmaets adresse, og at telefonen rent faktisk bliver taget, når du ringer til firmaet i åbningstiden. Har webshoppen en chat-funktion, kan du også prøve at stille et spørgsmål, og se hvor hurtigt du får svar.

Er de ting i orden, burde du trygt kunne handle hos det pågældende firma.